Centrální vysavače a pasivní domy

Při projektování rodinných domů někdy narážíme na otázky související s utěsněním rodinných domů a jaký vliv na rovnováhu při ventilaci pasivních domů má centrální vysavač.

Pro laickou a mnohdy i odbornou veřejnost je totiž nepředstavitelná jakákoliv skulinka, kterou by se mohl do domu, nebo spíš ven z domu dostávat vzduch, navíc hnaný motorem, který by v dokonale utěsněném domě způsoboval jakýsi podtlak. Než se v tomto článku pokusíme popsané teorie jakkoliv vyvrátit, tak si vám dovolíme popsat variantu, která je vždy možná a nekoliduje s žádným z názorů.

Čistota na prvním místě

Podívejte se, jak funguje centrální vysavač. Největší výhodou centrálního vysavače je totiž odvádění vzduchu s vysátým prachem, alergeny a roztoči mimo obytné prostory. Je tomu tak proto, že v domě jsou provedené potrubní rozvody, které jsou vedené od jednotlivých vysavačových zásuvek až k vlastnímu motoru vysavače, který je umístěný v nějakém nebytovém prostoru, jako jsou garáž, sklep, komora, nebo technická místnost.

Úklid probíhá pomocí 9m dlouhé vysavačové hadice a nástavců, zasunutých postupně do jednotlivých zásuvek v domě zrovna tam, kde je potřeba uklízet. Vzduch s prachem je pak odsáván z obytných prostor velkou silou a tím je zabráněno jakémukoliv jeho dalšímu víření, jak je tomu u přenosných vysavačů. Centrální jednotka pak vzduch s prachem přefiltruje jako každý jiný vysavač, a vyfoukne do té místnosti, kde je umístěná. Navíc může být vybavená přídavným HEPA filtrem, ale v každém případě je přefiltrovaný vzduch vyfukován třeba v garáži, a ne v ložnici. Už zde jde o obrovský posun v kvalitě úklidu, neboť není vířen prach na nábytku, záclonách atp. tím, že z přenosného vysavače je vzduch vyfukován přímo na tyto předměty.

V té druhé, ještě dokonalejší variantě, kdy je veškerý vzduch vyfukován úplně mimo dům, a kde dochází k oněm diskuzím o způsobené údajné netěsnosti domu centrálním vysavačem, si vám dovolíme předložit několik argumentů k přemýšlení, které jsou dle našeho názoru velmi důležité.

  1. Centrální vysavač, nebo jakýkoliv vysavač používáme tak cca 1h týdně, podle velikosti domu.
  2. Veškeré zásuvky, když nejsou používány zbývajících cca 167h týdně jsou uzavřené a mají těsnění, takže rovnováhu v domě nijak neovlivňují. Výfukové potrubí má klapku, která je mimo provoz vysavače též uzavřená.
  3. Průtok vzduchu je u centrálního vysavače 3,5m3 za minutu. U digestoře je hodnota i 50x vyšší a běží několik hodin denně.
  4. Při každém otevření venkovních dveří nebo dokonce garážových vrat uteče mnohem více tepla.
  5. Krbové těleso také netěsní dokonale a když je v něm oheň, tak musí rekuperace také běžet ve zvláštním režimu.

Další výhody

Závěrem je potřeba říci, že centrální vysavač nám kromě zdravějšího a čistšího domova přináší i další výhody, kterými jsou:

  • ticho při vysávání,
  • snadná manipulace,
  • vysoký výkon bez omezení z nařízení EU, která se dnes vztahují na přenosné vysavače a na centrální ne,
  • možnost využití speciálních doplňků, kterými jsou třeba automatická lopatka na smetí, hadice skryté ve zdi, samonavíjecí hadice do garáže na vysávání automobilů, separátory prachu pro úklid v dílně, nebo popela z krbu a mnoho různých nástavců,
  • u Husky možnost vysávání vody přímo do vysavačové jednotky,

 

Naše tipy: 

Condovac 660

Condovac 660 - centrální vysavač za bezkonkurenční cenu

Malý, ale velmi výkonný centrální vysavač, konstruovaný hlavně pro instalace do bytů a menších rodinných domů, primárně dřevostaveb. Díky svým malým rozměrům, nevyžaduje žádnou speciální místnost, kterou bývá u centrálních vysavačů nejčastěji garáž, sklep, technická místnost, komora atp.

Centrální jednotku Condovac 660 lze umístit třeba v koupelně, v šatní skříni, ve skříňce kuchyňské linky, nebo s použitím speciálního instalačního rámu lze vysavač z půlky zapustit i do sádrokartonové stěny, nebo obvodové stěny dřevostavby. Veškerá připojení na trubní rozvody jsou přivedena do připraveného instalačního rámu. Všechny výhody centrálního vysavače Condovac ještě umocňuje jeho cena, která je méně než 10.000,- Kč bez DPH.

Výkon: 660 AW

Zobrazit Condovac 660 na eshopu

 

Husky Storm

Husky Storm - zlatá střední cesta

Klasický centrální vysavač s mimořádně silným motorem a velkou odpadní nádobou, která minimalizuje údržbu. M

odel Husky Storm je určen již pro velké byty a RD a svým výkonem a předčí každá očekávání.

Tento model je v akční nabídce včetně sady příslušenství a hadice 9,1m s vypínačem v rukojeti. Jeho dostupná akční cena jen 22.490,- Kč bez DPH je nejlepší v poměru cena/výkon ze všech centrálních vysavačů na trhu.

Výkon: 700 AW

Zobrazit Husky Storm na eshopu

 

 

Husky PRO 100Husky PRO 100 - špička pro náročné uživatele 

Špičkový centrální vysavač s průmyslovým bypass motorem a s možností vysávání vody.

Velká odpadní nádoba se sacím košem z nerezy a s patentovaným filtrem SILPURE s obsahem stříbra, které zamezuje růstu bakterií na ploše filtru a s cyklonovou filtrací zajišťuje stálý průtok vzduchu a vysoký výkon.

Možnost vysávání vody umožňuje více způsobů úklidových technik, a navíc v případě nějaké nepříjemnosti s vodoinstalací může pomoci odsát i větší množství vody a zachránit další vybavení domu.

Výkon: 683 AW

Zobrazit Husky PRO 100 na eshopu

Pobočky a servisní střediska NEWAG

NEWAG spol. s r.o.

Vestecká 104
252 41 Zlatníky – Hodkovice
Tel.: 261 221 528
Infolinka: 800 139 076
E-mail: info@newag.cz

Otevírací doba:
Po-Čt: 8 – 17h, Pá: 8 – 15h

NEWAG Praha spol. s r.o.

Vídeňská 573
252 42 Vestec u Prahy
Tel.: 261 213 103
GSM: 777 137 781
E-mail: praha@newag.cz

Otevírací doba:
Po-Čt: 8-12 13-17, Pá: 8-12 13-15h

NEWAG Hradec Králové spol. s r.o.

Uhelná 1182/3a
500 03 Hradec Králové
Tel.: 495 521 522
GSM: 777 059 277
E-mail: infohk@newag.cz

Otevírací doba:
Po-Čt: 8:30 – 17h, Pá 8:30-15h

NEWAG Brno spol. s r.o.

Hviezdoslavova 55a
637 00 Brno
Tel.: 548 210 954
GSM: 777 092 777
E-mail: brno@newag.cz

Otevírací doba
Po-Pá: 8-16:30h

Napište nám