Vy se ptáte, my odpovídáme

Je možné umístit agregát do patra nebo na půdu a vysávat směrem nahoru, případně vést potrubí v podhledu a z něho sbíhat směrem dolů k jednotlivým zásuvkám?

Toto řešení jednoznačně nedoporučujeme, protože v případě vysátí předmětů s velkou objemovou hmotností hrozí nebezpečí, že nepřekonají převýšení stoupacího potrubí a budou v něm zůstávat.

Lze centrální vysavač instalovat do bytu?

Samozřejmě to lze. Husky nabízí agregáty, které nevyžadují tolik místa pro instalaci. Navíc stačí u bytu instalace třeba jen jedné zásuvky. Umístění agregátu je možné na zasklenou lodžii, do skříně či podhledu atp.

Je centrální vysavač na 230V?

Ano. Do 1 m od agregátu je potřeba nachystat samostatně jištěnou zásuvku 230V / 16A typ "C".

Rozvody jsou zasekány ve zdech nebo uloženy v podlahách?

Pokud to skladba podlahy umožňuje, je vodorovné vysavačové potrubí zapuštěno v podlaze. Toto řešení umožňuje provést instalaci vodorovného rozvodu nejjednodušším, nejkratším a nejlevnějším způsobem. Ve stěnách jsou zapuštěny zásuvky a ve většině případů potom i stoupací potrubí.

Na internetu jsem nalezl mnoho firem, které nabízejí centrální vysavače nebo se problematiky centrálních vysavačů nějak dotýkají. Na jaké firmy se mám obrátit pokud mám zájem o nabídku?

Centrální vysavače jsou dnes téměř standardní vybavení rodinných domů a firem, které tuto technologii prodávají je stále více. S poptávkou na centrální vysavač doporučujeme kontaktovat přímo dovozce, nebo certifikovaného prodejce. U dovozce máte větší záruku, že o Vás bude dobře postaráno. Případně Vám doporučí spolehlivého obchodníka v daném regionu, který se Vám bude ochotně věnovat. V případě distribuce centrálních vysavačů Husky je péče o zákazníka naší prioritou.

Pozapomněli jsme na instalaci centrálního vysavače a již děláme omítky. Podle prostudovaných materiálů a na doporučení známého máme zájem o centrální vysavač Husky. Jak máme postupovat?

Kontaktujte nejbližšího prodejce centrálních vysavačů Husky nebo přímo dovozce na bezplatné lince 800 139 076. Zajistíme, abychom provedli návrh a kalkulaci tak, aby realizace mohla co nejdříve proběhnout.

V které fázi stavby je nejlepší provést instalaci potrubního rozvodu?

V případě novostavby je nejlepší, provést instalaci rozvodu ve fázi hrubé stavby, v době, kdy se provádí i ostatní instalace (elektro, voda, topení). Ovšem v případě podlahového topení musí být rozvody pro vysavač položeny napřed. Vůbec nejlepší je, montáž rozvodů rozložit do dvou etap: 1. Před omítkami provést všechny svislé rozvody, aby v dalším průběhu stavby nedošlo k poškození ležatých rozvodů. 2. Před uzavřením podlah položit vodorovné rozvody, celý systém zkompletovat, provést podtlakovou zkoušku a zkoušku ovládacího kabelu.

Jak se spouští centrální vysavačová jednotka? Musím jít před každým vysáváním do sklepa nebo garáže ho zapnout?

Agregát se spustí zasunutím koncovky vysávací hadice do vysavačové zásuvky nebo vypínačem na rukojeti vysavačové hadice.

Do jaké výšky od podlahy se umisťují vysavačové zásuvky?

Vysavačové zásuvky jsou ve stejné výšce jako elektro zásuvky.

Koupil jsem rodinný dům, kde je nainstalovaný potrubní rozvod. Nevím, kde přesně jsou zásuvky a kdo potrubí realizoval. Jak mám postupovat, když chci centrální vysavač?

V tomto případě doporučujeme požádat renomovanou firmu, která má s centrálními vysavači zkušenosti. Prověří těsnost potrubí, správnost instalace a navrhne optimální sací agregát.

Musí mi namontovat centrální vysavač odborná firma?

Montáž vysavače je velmi jednoduchá. Pokud máte dům kolaudovaný k trvalému bydlení, může být výhodnější a bezstarostnější dodávka na klíč od autorizované firmy. Jinak vám rádi dodáme veškerý potřebný materiál, návod na instalaci a v případě potřeby i odborné rady.

Myšlenka centrálního vysavače se mi líbí, ale již bydlím. Lze systém instalovat do hotových objektů?

Samozřejmě. Právě instalace do hotových objektů jsou v současné době aktuální téma. V hotovém objektu lze využít například nefunkční komínový průduch, vést potrubí v rohu místnosti, kde to je s estetického hlediska možné nebo lze použít lištu, případně využít vedení v podhledu apod. V případě realizace centrálního vysavače do hotového objektu doporučujeme vždy kontaktovat prodejce s dostatečnými zkušenostmi v oboru centrálních vysavačových systémů.

Chtěl bych si centrální vysavač v domě nainstalovat sám. Jaké nářadí k tomu budu potřebovat?

Instalace centrálního vysavače je velmi jednoduchá a nevyžaduje žádné speciální nástroje. Pokud do instalace nezahrneme stavební přípravu a bourací práce, které mohou být podle rozsahu instalace a dispozic domů minimální, nebo naopak hodně rozsáhlé, tak nám stačí prakticky: tužka, metr, pilka na železo, nůž na začištění otřepů řezů, provázek 9 m dlouhý na vyměření ideálního umístění zásuvek, lepící páska na přichycení ovládacího kabelu 24V a vodováha.

Lze centrální vysavač Husky nainstalovat i do dřevostavby?

Ano, je to asi nejjednodušší konstrukce, pro kterou byl vlastně centrální vysavač v Kanadě poprvé konstruován. V Kanadě a Spojených státech jsou dřevostavby nejtypičtější stavební konstrukcí a je poměrně jednoduchá i dodatečná montáž do již obývaného a dokončeného domu.

Je možné provést rozvody z PVC používaného na odpad vody o průměru 50 mm?

Ne, toto řešení vám opravdu nedoporučujeme. Tvarovky nemají správné poloměry a v potrubí by docházelo ke ztrátám na výkonu a k usazování nečistot. Potrubí centrálního vysavače nebudete muset nijak opravovat, nebo měnit. Hladkost originálního potrubí zaručuje bezproblémový provoz. Držte se proto vyzkoušeného a pro pár korun neriskujte problémy v budoucnu.

Můžete mi zajistit, že dodavatel centrálního vysavače Husky dobře odvede svoji práci?

Dobrý den, ohledně realizace centrálního vysavače se můžete obrátit na naše firemní pobočky nebo na autorizované obchodní partnery. Newag, spol. s r.o. jako distributor je na trhu od roku 1993 a prodejci Husky mají v oboru dostatečné zkušenosti. Navíc v každém regionu máme obchodního partnera, který se věnuje prodeji centrálních vysavačů řadu let a má potřebné zkušenosti. Kvalita provedení a péče o zákazníky je pro nás mimořádně důležitá a tak věřím, že s našimi službami nebo službami našich obchodních partnerů budete spokojena.

Je potřeba mít zásuvku centrálního vysavače v každé místnosti?

Ne, není. Ani to nedoporučujeme, protože by jste přišli o jednu z hlavních výhod centrálního vysavače, kterou je snadná manipulace. Záleží na velikosti domu, ale pro většinu rodinných domů se zastavěnou plochou do 120m2 postačí jedna zásuvka na celé patro.

Je potřeba mít vždy výdech přefiltrovaného vzduchu mimo objekt?

Pokud možno ano, protože tím si jednoduše dokážete ohlídat víření prachu v obytných místnostech. Je to nejzákladnější výhoda centrálních vysavačů oproti těm přenosným. Na druhou stranu ale tam, kde to není absolutně možné, jako třeba u bytů a díky dispozici místností s velkou vzdáleností vysavačové jednotky od obvodového zdiva, nebo střechy domu, je lepší přefiltrovaný vzduch vyfouknout do nebytové místnosti, než zpět do ložnice, nebo obývacího pokoje.

Mohu si centrální vysavač nainstalovat sám?

Centrální vysavač je možné si nechat nainstalovat nebo si ze zakoupeného materiálu instalaci provést svépomocí. Proškolení prodejci centrálních vysavačů Husky Vám rádi poradí, jaká varianta je pro Vás výhodnější.

Je třeba potrubí centrálního vysavače zvukově izolovat?

Potrubí centrálního vysavače nepřenáší během vysávání hluk a vibrace, takže není nutné potrubí zvukově izolovat.

Doporučujete zavěšení centrálního vysavače do prádelny, která je uprostřed domu nebo místnosti na nářadí, která je spíše na okraji RD? Nehrozí ztráta výkonu nebo ucpání potrubního rozvodu?

Z hlediska umístění a následného provozu doporučuji spíše komoru na nářadí. Je sice optimální umístit agregát centrálního vysavače doprostřed objektu, pokud budete ale vysypávat odpadní nádobu, může se z ní prášit a to není v prádelně příliš žádoucí. Nejčastějším umístěním sacího agregátu je garáž, která také není většinou uprostřed objektu, takže ze ztráty výkonu nemusíte mít obavy. S žádostí o bezplatný návrh se klidně obraťte na některého z prodejců centrálních vysavačů Husky.  

Pobočky a servisní střediska NEWAG

NEWAG spol. s r.o.

Vestecká 104
252 41 Zlatníky – Hodkovice
Tel.: 261 221 528
Infolinka: 800 139 076
E-mail: info@newag.cz

Otevírací doba:
Po-Čt: 8 – 17h, Pá: 8 – 15h

NEWAG Praha spol. s r.o.

Vídeňská 573
252 42 Vestec u Prahy
Tel.: 261 213 103
GSM: 777 137 781
E-mail: praha@newag.cz

Otevírací doba:
Po-Čt: 8-12 13-17, Pá: 8-12 13-15h

NEWAG Hradec Králové spol. s r.o.

Uhelná 1182/3a
500 03 Hradec Králové
Tel.: 495 521 522
GSM: 777 059 277
E-mail: infohk@newag.cz

Otevírací doba:
Po-Čt: 8:30 – 17h, Pá 8:30-15h

NEWAG Brno spol. s r.o.

Hviezdoslavova 55a
637 00 Brno
Tel.: 548 210 954
GSM: 777 092 777
E-mail: brno@newag.cz

Otevírací doba
Po-Pá: 8-16:30h

Napište nám